”Incompetent leaders are the main reason for low levels of employee engagement, and the prevalent high levels of passive job-seeking and self-employment„

Skrevet sammen med Jasmin Dahl.

Dette citat stammer fra Tomas Chamorro-Premuzic forfatteren bag bogen med den provokerende, men skarpsindige titel Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders” (and How to Fix It). Man stiller måske sig selv spørgsmålet ”Hvad er en inkompetent leder?”, men i virkeligheden skal man starte et helt andet sted. Man skal starte med at definere begrebet; ledelseskompetence. Ifølge Chamorro-Premuzic eksisterer der her en fejlfortolkning af begrebet, hvor kandidater vurderes som kompetente og ledelses-stærke, hvis blot de besidder egenskaber som impulsivitet, dominans, mod og over-selvsikkerhed. Vi har en tendens til at sidestille hybris og arrogance med talent og lade dette forføre os.

Hvorfor er dette et problem?

På verdensplan kan man perspektivere til valgkampen 2016 i USA, hvor verdenslederen blev Donald Trump. Resultatet sendte chokbølger gennem den demokratiske verden. Nogle af hans mærkesager var bl.a. at deportere to millioner migranter, bygge en mur mellem USA og Mexico samt suspendere indrejse for personer fra lande der opfattedes som terrortrusler. Alt dette hørte under kampagnen ”Make America Great Again”. En del af svaret på hvorfor Trump blev valgt ligger måske gemt i Trumps person karakteristika. Over-selvsikker, narcissistisk og karismatisk er blot nogle af de ord som man kan beskrive Donald Trump med. Dette er ifølge Tomas Chamorro-Premuzic netop person karaktertræk man kan tillægge inkompetente ledere. Hans forskning viser, at inkompetent ledelse skaber ængstelige, fremmedgjorte og modarbejdende medarbejdere frem for produktivitet, effektivitet og værdiskabelse.

Spørgsmålet er om vi formår at opdage, afsløre og undgå inkompetente ledere, når vi rekrutterer og forfremmer.

Ifølge Tomas – er karaktertræk som aggressivitet, målrettethed og dominans værdier, som vi risikerer at blande sammen med Machiavellisk selvpromovering og hensynsløs risikotagning. Den demokratiske ledelsesform taber til den autoritære ledelsesform, når Machiavelli lederen, narcissisten og hverdags sadisten sidder som toplederen, hvilket på længere sigt går ud over bundlinjen. Derfor er rekruttering af kompetencer over karisma og inkompetente ledere ikke blot vigtigt for arbejdsmiljøet, men også for bundlinjen.

Det er helt fundamentalt for en virksomhedens resultatskabelse, at der tegnes en klar streg mellem ledernes opfattelse af hvor god man tror man er og hvor god man faktisk er. Jo mere disse to er i sync, desto tættere kommer vi på reelle kompetencer frem for forførende navlepilleri.

Hvordan kan det undgås?

Rekruttering af toplederkandidater – Executive Search – er ikke blot et kig på CV’et og en jobsamtale, men meget mere. Vi finder kandidater på baggrund af data, evaluering og ved at forholde os skeptiske til mavefornemmelser og instinkter. Vi forfølger om der reelt er skabt resultater i de forrige job som kandidaten har virket i. Ifølge Tomas Chamorro-Premuzic er dette også vejen frem. Han opstiller derudover ni simple selv-evaluerende spørgsmål, som gør det nemmere for virksomheder at pege narcissisten ud i mængden.

Selvsikkerhed eller selv-promovering?

  • Har du et exceptionelt talent for ledelse?
  • Ville de fleste personer ønske at de var dig?
  • Laver du sjældent fejl på arbejdet?
  • Har du naturlig karisma?
  • Opnår du alt hvad du sætter dig for, bare ved at beslutte dig for det?
  • Har du en gave for at føre kontorpolitik?
  • Er du bestemt til at blive succesfuld?
  • Er det nemmere for dig at snyde folk, end det er for folk at snyde dig?
  • Er du for talentfuld til falsk ydmyghed?

Typisk vil den inkompetente leder sætte Ja ved flere af spørgsmålene. Uanset om det er så nemt at adskille inkompetente ledere fra kompetente, så er der ingen tvivl om at det er et problem for bundlinjen og arbejdsmiljøet. Løsningen er fokuseret rekruttering. Løsningen er analyser og data frem for mavefornemmelser. Headhunting eller Executive Search sker med evidensbaserede metoder.